Daniel KederstedtIdag presenterar vi Daniel Kederstedt i vår serie Svenskar i New York

Vad gör du i New York?

Arbetar som korrespondent för Svenska Dagbladet, med fokus på Wall Street.

Hur länge har du bott i New York?
Den här vändan flyttade vi hit i slutet av december 2010. Men jag bodde även här ett år mellan 2007-2008.

Varför flyttade du till New York?
Första gången var det enbart för att uppfylla den dröm jag haft sedan jag var tio-elva år – att få kalla världens bästa stad för mitt hem. Andra gången, det vill säga nu, är det för jobbets räkning. När de lade fram förslaget om att skicka över mig till New York var jag förstås inte sen att nappa. Att traska omkring på Stockholms gator har jag tid med den dag jag flyttar hem igen…

Hur bor du i New York?


Lite märkligt skulle jag nog säga. Jag och min flickvän har en tvåa i Stuyvesant Town-Peeter Cooper Village, precis ovanför East Village. Området ser, för att tala klarspråk, för jävla tråkigt ut med 56 likadana byggnader och över 11 000 lägenheter. Jag brukar säga att det är som ett gated community fast utan just gates, särskilt eftersom det har en egen säkerhetspolis och cirka 25 000 övervakningskameror. Dessutom finns eget gym, biograf och bibliotek, det finns en skridskobana och det ordnas konserter och marknader. Trots att jag typ är emot hela idén med gated communities fungerar det eftersom lägenheten nästan håller svensk standard. Utan den hade jag aldrig bott här, oavsett närheten till fenomenala East Village.

Nämn 3 favoritställen i New York
Rodeo Bar på 27th Street and 3rd Avenue för deras frozen margarithas, avslappande attityd samt att man får slänga jordnötsskal på golvet. Central Park för att det är världens bästa andningshål. Och stränderna på Rockaway som – om man slipper undan maneterna vill säga – bjuder på fenomenala badmöjligheter.

Vad gör du helst när du är ledig i New York?

Jag brukar säga att det inte är jag som är ute och går i New York, utan att det är New York som är ute och går med mig. Man vet aldrig vad som händer så fort man sätter foten utanför dörren. Och det slutar därför heller aldrig att vara roligt, eller nytt för den delen. Trots att du har gått samma gata i ett år händer det alltid något som får dig att reagera.

Vilket är ditt knäppaste minne från New York.


Vet inte om det är det knäppaste men instinktivt tänker jag på när jag 2007 blev lurad på 3000 dollar i samband med att jag skulle hyra en lya. Drog ärendet till rätten, men han som jag krävde pengarna av kom aldrig dit. Så jag vann. Och fick själv i uppdrag av domstolen att kontakta sheriffen i staden för att peka ut var den här tjommen hade sina tillgångar så han kunde beslagta dem och ge dem till mig.

Vad tycker du är det bästa med New York?
Att man umgås och arbetar med extremt många talangfulla människor. Att alla verkligen vill vara här och inte längtar bort. Att staden aldrig slutar leva. Och att jag känner mig säkrare här än på många andra platser runt om i världen, däribland Stockholm. Här är det ingen som jävlas med dig om inte du jävlas först.

Beskriv New York med tre ord.

Buffé utan slut.

Daniels blogg –http://blog.svd.se/wallstreet/